Thatcher: Public money  1. Thatcher: There is no such thing as public money
  2.  
  3. One of the great debates of our time is about how much of your money should be spent by the State and how much you should keep to spend on your family. Let us never forget this fundamental truth: the State has no source of money other than money which people earn themselves. If the State wishes to spend more it can do so only by borrowing your savings or by taxing you more. It is no good thinking that someone else will pay—that “someone else” is you. There is no such thing as public money; there is only taxpayers' money.
  4. Prosperity will not come by inventing more and more lavish public expenditure programmes. You do not grow richer by ordering another cheque-book from the Bank. No nation ever grew more prosperous by taxing its citizens beyond their capacity to pay. We have a duty to make sure that every penny piece we raise in taxation is spent wisely and well. For it is our party which is dedicated to good housekeeping—indeed, I would not mind betting that if Mr. Gladstone were alive today he would apply to join the Conservative Party.
  5. Protecting the taxpayer's purse, protecting the public services—these are our two great tasks, and their demands have to be reconciled. How very pleasant it would be, how very popular it would be, to say “spend more on this, expand more on that.” We all have our favourite causes—I know I do. But someone has to add up the figures. Every business has to do it, every housewife has to do it, every Government should do it, and this one will.
  6.  
  7.  
  8. Napjaink egyik nagy vitája arról szól, hogy mennyi pénzt költ az állam, és mennyit kell a családjára költeni. Soha ne felejtsük el ezt az alapvető igazságot: az államnak nincs pénzforrása, mint a pénz, amelyet az emberek keresnek. Ha az állam többet szeretne költeni, ezt csak a megtakarítások megszerzésével vagy az adóztatással növelheti. Nem jó úgy gondolkodni, hogy valaki más fizet - ez a "valaki más" vagy te. Nincs olyan, mint a közpénz; Csak az adófizetők pénze van.
  9. A jólét nem jön majd el, ha egyre több felesleges közkiadási programot indítunk. Nem leszel gazdagabb azzal, ha lesz egy újabb hiteled a Banknál. Egyetlen ország sem fejlődött jobban, ha az állampolgárokat a fizetési képességén túl adóztatta. Nekünk van egy kötelességünk, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy minden adót bölcsen és jól használjuk. Mert a mi pártunk a jó megtakarítással foglalkozik - sőt, nem bánnám, hogy ha Gladstone úr ma élne, a konzervatív párthoz csatlakozna.
  10. Az adózó pénztárcájának védelme, a közszolgáltatások védelme - ez a két nagy feladatunk, és az emberek követeléseit össze kell hangolni. Milyen nagyon kellemes lenne, és nagyon népszerű lenne azt mondani, hogy "költsünk többet erre, bõvítsük tovább azt." Mindannyiunknak van kedvenc oka ... tudom, hogy igen. De valakinek össze kell adnia a számokat. Ezt minden vállalkozásnak meg kell tennie, minden háziasszonynak is meg kell tennie, ezért minden kormánynak meg kell tennie, és ez lesz.

Posted by Anonymous at 28 May 2017, 09:22:37 CET
Language: text